Jouw rvs kraan schoonmaken: zo doe je dat!

Jouw rvs kraan schoonmaken: zo doe je dat!

Je mooie RVS kraan uit je badkamer of keuken vraagt niet om veel onderhoud, maar moet soms wel goed schoongemaakt worden. Denk hierbij aan het ontkalken van jouw RVS kraan. Hoe je deze kranen goed schoonmaakt en onderhoudt, dat lees je hier met enkele tips.

Waarom een RVS kraan schoonmaken?

De RVS kraan in jouw huis wordt dagelijks voor soms wel de meest vieze zaken ingezet. Zodra jij na het koken de vette pannen afspoelt, of het sopje na de grote schoonmaak doorspoelt. Zuren, vetten of logen, maar ook koud of juist heet water: de RVS kraan krijgt het soms zwaar te verduren.

Als je een mooie RVS kraan hebt gekocht, wil je natuurlijk dat deze lang mooi blijft. Het zou immers zonde zijn als de kraan binnen de kortste keren onder de kalk zit. Daarom is het belangrijk om de RVS kraan goed schoon te houden. Met onderstaande tips kom jij erachter hoe je dit het beste kunt doen.

Tip 1: Houd je RVS kraan droog

Onder het mom ‘voorkomen is beter dan genezen’, kun je bij het gebruik van een RVS kraan al veel doen om een noodzakelijke schoonmaakbeurt zoveel mogelijk uit te stellen. Voorkom kalkvlekken door de RVS kraan droog te houden. Natuurlijk komt er water op, maar als je de kraan nadien afdroogt (bijvoorbeeld na het douchen), voorkom je op een vrij simpele manier kalkvlekken op jouw RVS kraan. Doe dit met een droge doek of droog na het douchen met je handdoek de RVS doucheset of RVS douchekop af.

Producten liever in het echt bekijken?

Kom langs in ons Experience Center.

ROUTEMAAK AFSPRAAK

Tip 2: Houd de schoonmaak van de RVS kraan goed bij

Als je de RVS kranen wekenlang niet schoonmaakt, is het moeilijk om de kranen uiteindelijk weer mooi te krijgen. Door jouw uitstelgedrag ontstaat er veel kalkaanslag en hoopt vuil zich op. Maak de RVS kraan wekelijks schoon en voorkom dit. Geen zorgen: dit hoeft niet veel tijd te kosten, juíst niet als je het goed bijhoudt. Je zult zien dat als je de schoonmaak bijhoudt, jouw RVS regendouche, RVS badkraan en wastafelkraan van roestvrij staal een stuk langer mooi blijven.

Tip 3: Pak soms uit met de schoonmaak

Een grote schoonmaakbeurt is echter niet altijd onvermijdelijk. Het is verstandig om jouw RVS kraan, samen met de rest van jouw sanitair, af en toe toch heel grondig schoon te maken. Blok een paar uur in jouw weekendplanning en sop erop los. Zo blijft alles er netjes uitzien! Als je de RVS kranen dan goed onder handen neemt, hebben we nog een kleine tip: koop een tandenborstel om daarmee de moeilijk bereikbare plekken schoon te maken. Zo kun je de randjes van jouw RVS douchekraan schoonmaken die met een normale doek anders overgeslagen worden.

Tip 4: Gebruik geen bijtende middelen

Mensen die driftig de keuken of badkamer schoonmaken, halen hier vaak speciale schoonmaakmiddelen voor in huis. Deze bevatten soms de meest bijtende middelen. Zodra je de RVS kranen gaat schoonmaken, hoef je echter geen bijzondere schoonmaakmiddelen te kopen. Sterker nog: we raden je aan om dit juist niét te doen. Een mild sopje van warm water al helemaal goed. Je kunt bijvoorbeeld groene zeep toevoegen aan het water, daar wordt de RVS kraan al snel schoon van.

Om je RVS kraan te beschermen, vermijd je het liefste schoonmaakmiddelen met:

  • zoutzuur
  • mierenzuur
  • azijnzuur
  • chloorbleek

Tip 5: Gebruik een zachte doek tijdens de schoonmaak

Naast het goede schoonmaakmiddel, is de juiste doek ook van belang bij de schoonmaak van een RVS kraan. Het beste kies je voor een zachte doek, zoals een zeemdoek. Gebruik in ieder geval geen schuurspons, die veroorzaakt krassen op de RVS kraan. Een zachte doek onderdompelen in het sopje en daarna voorzichtig schoonmaken is in de meeste gevallen voldoende.

Tip 6: Breng schoonmaakmiddel nooit op RVS kraan aan

Nu je weet met welk sopje en welke doek je jouw RVS kraan schoonmaakt, is een korte instructie over hoe je hem schoonmaakt ook handig. Het lijkt op het eerste oog namelijk simpel, maar er zitten nog enkele haken en ogen aan de schoonmaak van een RVS kraan. Mocht je namelijk toch een spray gebruiken, dan moet je dit product op je doek doen en niet direct op de kraan. Zodra je dit namelijk wel op de kraan sprayt, kan de vloeistof in gaten en openingen gaan zitten en daar schade veroorzaken. En als laatste schoonmaaktip: vergeet na het schoonmaken niet om de kraan na te spoelen met schoon water. Er mag geen schoonmaakmiddel achterblijven op de RVS kraan.

We hopen dat bovenstaande tips ervoor zorgen dat jouw RVS kraan extra lang mooi blijft. Dat is wel zo fijn, want kranen zijn immers in iedere ruimte een echte toevoeging aan het interieur!

MAAK AFSPRAAK

Producten uit het verhaal