Solid surface schoonmaken: beste tips & tricks!

Tips voor het onderhouden van solid surface badkamerproducten

Solid surface oogt prachtig en gaat lang mee. Dat is fijn, maar met het oog op het dagelijks gebruik is het misschien nog wel veel fijner dat je solid surface gemakkelijk schoonmaakt. En niet geheel onbelangrijk: ook schoon houdt. Het materiaal is grotendeels vlekwerend en vochtbestendig, toch is bij een ongelukje vaak nog wel een schoonmaakhandeling vereist. In dit artikel geven we tips over het onderhoud en de schoonmaak van solid surface badkamermeubilair, zoals vrijstaande baden en staande toiletten.

Gebruik, onderhoud en reguliere schoonmaak

Als het gaat om het regulier onderhouden en schoonmaken van de badkamermeubels van het slijtvaste solid surface, kan een kind de was doen. Het beste is het om iedere dag de solid surface wastafel, waskom, het bad of de legplank af te doen met een (liefst beetje nat) zachte doek. Maak het sopje voor de schoonmaak van solid surface niet te heet. In het dagelijkse gebruik is het beter om geen vloeistoffen van meer dan 50 graden Celsius op het oppervlak te laten komen. Wil je bijvoorbeeld de waterkoker leeggieten in een wasbak, dan is het wijs om eerst de koude kraan aan te zetten. Wil jij helemaal voorzichtig zijn met je meubilair van solid surface? Schuif ook geen zware voorwerpen erover, zo kunnen al snel krasjes ontstaan.

Wat te doen bij vlekken?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker met kleine kinderen in het huishouden. Een vlek op je solid surface badkamermeubilair kan altijd gebeuren. Nu investeer je met dit materiaal gelukkig in duurzaamheid. Afgezet tegen andere materialen kan solid surface namelijk goed tegen hardnekkige vlekken. Toch dus een vlek? Deze zijn er ook gemakkelijk af te krijgen. Wil je vlekken verwijderen van solid surface? Een algemene tip: ‘verse’ vlekken zijn er veel makkelijker af te krijgen. Zodra er een ongelukje was, probeer de vlek meteen weg te halen met een zachte doek. Je kunt eventueel even naspoelen en droogwrijven met een schone doek. Let erop dat geen bijtende stoffen als (chloor)bleekmiddelen of ontstopper voor de gootsteen worden gebruikt.

Producten liever in het echt bekijken?

Kom langs in ons Experience Center.

ROUTEMAAK AFSPRAAK

Plakkerige vlekken en kalkresten op solid surface

Gebruik een vaatdoekje in combinatie met natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals groene zeep of Citronella om plakkerige vlekken schoon te maken op solid surface. Gaat het er dan nog niet goed af? Probeer dan een schuursponsje, eventueel met wat vloeibaar schuurmiddel (zoals Cif). Gebruik eerst de zachte kant van het schuursponsje, alleen als het echt nodig is kun je ook de ruwe kant even gebruiken. Beperk dit echter zoveel mogelijk! Bij kalkresten (ook wel kalkaanslag genoemd) helpt het vaak om een paar keer te spoelen met warm water en het geheel droog te maken met een zachte doek.

Chemische stoffen of chemicaliën

In de badkamer gebeurt het soms dat er een chemische stof op solid surface komt, zoals dichloormethaan (ontvettingsmiddel en verfafbijtmiddel), afvoerontstopper of aceton om nagellak te verwijderen. Onderneem meteen actie: afspoelen, liefst met een sopje. Is er nagellak gemorst, dan kan dit eraf worden gehaald met een nagellakverwijderaar die geen aceton bevat.

IJzer en roest op solid surface

Nogal wat badkamers zijn uitgerust met attributen van ijzer, aldus is het logisch dat er wel eens een vlekje van ijzer of roest op het solid surface komt. Meestal gaan die er gewoon weer af, maar ook hier geldt: hoe sneller je dit schoonmaakt, hoe beter. Afdoen met een doek en misschien wat milde zeep. En als het nodig is, kun je een schuursponsje met wat schuurmiddel gebruiken of er een paar keer lauwwarm water overheen gieten van maximaal 50 graden Celcius. Maak cirkelvormige bewegingen met het sponsje en droog met een zachte doek. Er zijn speciale middelen op de markt om roest te verwijderen (zoals Epifanes), die kunnen prima worden gebruikt mits goed wordt nagespoeld.

Beste omgang met solid surface

Onder het mom: ‘voorkomen is beter dan genezen’ geven we als uitsmijter graag nog wat tips over hoe je het beste om kunt gaan met meubilair van solid surface. Net zoals bij heet water, geldt ook voor hete voorwerpen dat je deze niet rechtstreeks op solid surface zet. Een hete pan van het vuur of schaal uit de oven? Zet deze nooit zonder bescherming op solid surface. Dit is gelijk aan bijvoorbeeld een houten werkblad in de keuken. Ditzelfde geldt voor scherpe messen of andere puntige voorwerpen. Solid surface is tegen dagelijks gebruik bestand, maar probeer dit niet uit te putten. Verder hoeven we natuurlijk niet te zeggen dat je altijd een snijplank moet gebruiken, toch?

Herstel van beschadigd oppervlak

Je weet nu alles over het onderhouden en schoonmaken van Solid Surface. Als er door het gebruik oneffenheden in het solid surface zijn gekomen, kun je die vaak goed verhelpen. Putjes of krasjes die niet te diep zijn, verwijder je eenvoudigweg met zachte schuurcrème, schurend middel of een staalsponsje. Gaat het om diepere putten, krassen of zelfs een scheur, dan verdient het aanbeveling om dit te laten herstellen door een professional.

Wij hopen dat je met deze tips je solid surface producten in de keuken en badkamer goed schoonmaakt en langer mooi houdt. Wil je meer weten over 'wat is Solid Surface'? Lees meer over de voordelen en de belangrijkste kenmerken van dit materiaal.

MAAK AFSPRAAK

Producten uit het verhaal