Een duurzame badkamer: waar begin je?

Duurzame Biophilic badkamer

Je hoort het steeds vaker: een duurzame badkamer en dat is helemaal niet zo gek! Je kan namelijk net zoveel genieten van een duurzame badkamer als van een normale badkamer, maar dan minus de schade die het brengt aan onze mooie natuur. Maar, waar begin je als je een duurzame badkamer wilt creëren? Lees het in deze blog: tips en tricks voor een duurzame badkamer.

Nieuwe badkamer of een deel van de badkamer renoveren

Een duurzame badkamer begint bij de vraag: ga je een gehele nieuwe badkamer plaatsen of ben je van plan een deel van de badkamer te renoveren?

Een nieuwe badkamer plaatsen

Bij het uitzoeken van een geheel nieuwe badkamer kun je terug naar de tekentafel en dat biedt veel mogelijkheden. Veel leidingen, stopcontacten en aansluitingen kunnen makkelijk aangelegd of verlegd worden. Het is daarom goed om alles gelijk effectief aan te pakken. Kijk bijvoorbeeld naar de ruimte waarin de badkamer geplaatst wordt. Zorg dat de buitenmuur en ramen goed geïsoleerd worden. Kies voor geïsoleerde ramen met een HR++ of triple glas kenmerk. Deze glassoorten zorgen voor betere isolatie dan dubbelglas ramen.

Producten liever in het echt bekijken?

Kom langs in ons Experience Center.

ROUTEMAAK AFSPRAAK

Deel van de badkamer renoveren

Ga je een deel van de badkamer renoveren? Dan begint het bij: wat ga je aanpakken en wat wil je behouden? Het is belangrijk om daar goed over na te denken. Wie weet besluit je bijvoorbeeld om je badkamertegels toch te behouden. Een goede poetsbeurt doet al wonderen, net als het vervangen en dus opfrissen van voegen. Gebruik nieuwe items (something new & something old) om een geheel nieuwe sfeer te creëren in je badkamer.

Tips en tricks voor het uitkiezen van jouw duurzame badkamer

Slimme technieken die niet kunnen ontbreken in je badkamer

Handige slimme technieken kunnen natuurlijk niet ontbreken in de duurzame badkamer. Daarom zou je kunnen overwegen om een douche-wtw te plaatsen, wtw staat voor warmteterugwinning. Een douche-wtw is een apparaat dat warmte van wegstromend douchewater hergebruikt om nieuw water op te warmen. Dit zorgt ervoor dat je minder gas of stroom hoeft te gebruiken om het water op de juiste temperatuur te brengen. Een bijkomend voordeel is dat het apparaat niet zichtbaar is in de ruimte omdat het weggewerkt kan worden in de douchebak of afvoerpijp.

Waterbesparende douchekop en kranen

Bij het kiezen van de kranen en douchekop kan je letten op de materialen én de waterbesparende factor. De RVS kranen van Mastello hebben een lange levensduur door de toepassing van RVS316L, de meest resistente RVS samenstelling van dit moment en volledig corrosiebestendig. Het is dan ook niet voor niets dat je RVS316L veel terugziet op (cruise)schepen. Om de kwaliteit van de RVS kranen en accessoires te onderstrepen, ontvang je 25 jaar garantie op de finish van alle producten.

Ben je op zoek naar een waterbesparende kraan of douchekop? Let dan op het aantal liter water dat er per minuut verbruikt wordt. Uiteraard geld hier: hoe minder liter, des te meer water er bespaard wordt. De kranen van Meir Australië zijn voorzien van WELS rating (Water Efficiency Labelling and Standard) van 1 tot 6 sterren. De sterrenclassificatie is ingesteld door de Australische overheid: hoe meer sterren, hoe efficiënter het watergebruik is ingesteld. Meir gelooft in de levensduur van al hun producten, iets wat zich heeft doorverteld in het geven van een levenslange garantie op alle kranen en accessoires.

Vandaag een groen badkamermeubel en morgen een wit badmeubel?

Ooit een herbruikbaar badmeubel tegengekomen? Een badkamermeubel dat je over 5 of 10 jaar kunt aanpassen naar een andere kleur of afwerking (vlak of geribbeld), zonder dat je een heel nieuw badmeubel hoeft aan te schaffen? Al nieuwsgierig? 😊 Het kan met onze modulaire badkamermeubels! De fronten en zijpanelen zijn los verkrijgbaar. Je klikt ze eenvoudig vast op de binnenkast waardoor wisselen gebeurd in een handomdraai.

Een andere groene keuze is een teak badkamermeubelMassief teakhout heeft een hoog oliegehalte en gedijt heel goed in een warme vochtige ruimte, zoals de badkamer. De mix aan kwalitatieve eigenschappen zorgen ervoor dat dit een productkeuze is voor de lange termijn.

De ogen zijn de spiegel van de ziel

Zowel spiegels als verlichting brengen extra sfeer in je badkamerruimte. Sta je op het punt om te kiezen voor ruimte verlichting of een spiegel inclusief verlichting, kun je letten op het gebruik van LED verlichting. LED verlichting verbruikt minder stroom dan halogeen verlichting en is daardoor veel duurzamer in gebruik.

Een lekker warm bad, is dat wel duurzaam?

Tja, eerlijk is eerlijk: badderen is niet de meest duurzame keuze. Vul je een bad tot aan een comfortabele waterhoogte, dan ben je als snel zo'n 120 tot 150 liter verder. Met een waterbesparende douchekop staat dit gelijk aan 20-25 minuten douchen. Wil je lang van je ontspanning genieten, dan is de keuze dus om het even.

Op waterverbruik ga je het met een bad niet winnen. Wel kun je invloed uitoefenen op het soort bad dat je kiest, en dan met name op de keuze voor de meest duurzame materiaalsoort. Solid surface is precies zo'n materiaalsoort. Het is massief, homogeen en voelt ook nog eens zijdezacht aan. Door het homogene karakter kan het materiaal heel wat stootjes hebben en zijn vlekken eenvoudig te verwijderen. Hierdoor kan solid surface een leven lang meegaan, super duurzaam!

Tips en tricks voor duurzaam gebruik in de badkamer

Korter- en koud douchen?

In de badkamer wordt het meeste water gebruikt van het hele huis. Een kleine aanpassing kan al zorgen voor een grote besparing, denk bijvoorbeeld aan korter douchen of misschien zelfs koud douchen (brrrr). Sommige mensen zeggen dat koud douchen juist gezond is. Heb jij al eens koud gedoucht?

Groene verzorgingsproducten

Je kunt ook kijken naar de huidige verzorgingsproducten die je gebruikt in de badkamer. Veel van deze producten komen in het water terecht. De vraag is dan: kan dat duurzamer? Ja, zeker!

Hieronder een paar voorbeelden van verzorgingsproducten in een groen jasje:
  • Shampoo en conditioner kan je vervangen door een shampoobar;

  • Lichaamsverzorging kan je vervangen door een micro beads vrije bodywash van Baya Baya. Dat is een hervulbare aluminium fles die je vult met water en speciaal bodywash poeder waardoor je een duurzame bodywash krijgt! Wanneer de Baya Baya bodywash op is, kan je een nieuw zakje met bodywash poeder bestellen en de fles weer opnieuw vullen;

  • Tandpasta vervang je door tandpasta tabletjes;

  • Plastic voorwerpen zoals: wattenstaafjes, tandenborstels en zeepbakjes vervang je door duurzame bamboe varianten;

  • Oog make-up pads vervang je door wasbare en dus herbruikbare oog make-up pads.

We hopen dat deze tips & tricks je helpen bij het samenstellen van jouw duurzame droombadkamer! Ben je er nog niet helemaal uit en op zoek naar antwoorden op je vragen? Bel ons of fiets langs, wel zo duurzaam ;-)

MAAK AFSPRAAK

Producten uit het verhaal