Hoe wordt solid surface gemaakt?

Hoe wordt solid surface gemaakt?

Toen solid surface een halve eeuw geleden werd ontdekt, was meteen duidelijk dat dit materiaal veel in zijn mars heeft. Sindsdien heeft het een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en is het gebruik ervan explosief toegenomen. In dit blog zetten we de ontstaansgeschiedenis van solid surface uiteen en gaan we nader in op het fabricageproces.

Hoe is solid surface ontstaan?

De ontdekker van solid surface is de Amerikaanse polymerengigant DuPont, dat verrassend genoeg ooit begon als fabrikant van kruit. In 1967 kwam het bedrijf met Corian, de eerste telg uit de familie van solid surface-soorten. Wetenschappers onder leiding van Donald Slocum schepten solid surface van het merk Corian uit polyacrylaat en aluminiumhydroxide, dat afkomstig is van de delfstof bauxiet. Nadat duidelijk werd wat de toepassingsmogelijkheden en sterke eigenschappen zijn van de bouwstof, legden ook andere bedrijven zich al snel toe op het ontwikkelen van solid surface-varianten. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Livingstone, Meganite en Swanstone.

Een stormachtige ontwikkeling

Het begon simpel, maar dan maakt solid surface een stormachtige ontwikkeling door. Vanuit een basis van marmer en acryl of polyester was solid surface na verloop van tijd verkrijgbaar in honderden verschillende kleuren en patronen, die er bijvoorbeeld uit kunnen zien als marmer, graniet of hout. Hoe verschillend het uiterlijk ook kan zijn, de basiskenmerken zijn altijd hetzelfde: niet-poreus (en dus geen opeenhopingen van bacteriën), in hoge mate duurzaam en bestendig, geschikt voor hergebruik en vervormbaar. Ondertussen zijn er tientallen multinationals die (balie)bladen, badkamertoepassingen en andersoortig oppervlakte van solid surface produceren.

Producten liever in het echt bekijken?

Kom langs in ons Experience Center.

ROUTEMAAK AFSPRAAK

Het fabricageproces van solid surface op maat

Het klinkt vrij makkelijk om solid surface op maat te maken, toch is er veel specialistische kennis en dure apparatuur nodig voor de fabricage. Eerst wordt een hars van acryl of polyester met bauxietpoeder en kleurstof bij elkaar gevoegd. Het materiaal wordt dan chemisch gemengd en verhit tot 60 graden Celsius of meer, in vellen of vormen gesneden en – afhankelijk van het merk – aan één of twee zijden geschuurd of gepolijst. Sommige fabrikanten verhitten het solid surface tot bijna 200 graden om het vervolgens weer te koelen, aangezien het dan beter tegen hitte kan.

Spuitgieten, solid surface op maat maken en afwerken

Zijn de verschillende grondstoffen gemengd en bewerkt tot solid surface? Dan kan de solid surface (op basis van acryl) in mallen worden geïnjecteerd om er, al dan niet decoratieve, vormen van te maken. Dit noemt men spuitgieten. Het resultaat is een brok solid surface zonder vouwen of scheuren. Dit brok wordt dan op maat gemaakt door het te snijden, de stukken samen te voegen en te lijmen. Voor dit lijmen (sommigen noemen het ook wel ‘lassen’) worden altijd delen van dezelfde materiaalsoort gebruikt, zodat het eruit ziet als een groot geheel, zonder vouwen, scheuren of kleurafwijkingen. Dan rest alleen nog de afwerking: met een bijzonder soort schuurpapier wordt geschuurd totdat het materiaal zeer zacht van textuur en wat mat van uiterlijk is.

Vakwerk voor professionals

Wil jij een solid surface wastafel op maat? De installatie, afwerking en reparatie van solid surface producten is vakwerk, dat het beste door professionals kan worden gedaan. Dit soort vaklui worden wel aangeduid als ‘solid fabricators’. Voor goede, naadloze aanleg gebruiken zij machines en hulpmiddelen als tafelcirkelzagen, boormachines, sjablonen, zuignappen en klemmen. Solid surface kan geheel op maat worden gemaakt. Met de maatwerk badmeubels van solid surface haal je een unieke wastafel van de beste kwaliteit in huis. Combineer ze met onze RVS kranen, zwarte kranen of koperen kranen van hoge kwaliteit en maak je badkamer helemaal af.

Meer informatie over solid surface (op maat)? Lees hier extra informatie over het onderhoud van solid surface.

MAAK AFSPRAAK

Producten uit het verhaal