Begin je dag met een koude douche!

Begin je dag met een koude douche!

Het nemen van een douche is een heerlijk begin of afsluiter van je dag. Voor veel mensen is het lastig om onder die warme straal vandaan te komen, maar zou je hier ook last van hebben als het een koude straal zou zijn? Velen douchen in de ochtend om even rustig wakker te worden, maar je zou je dag nóg beter kunnen beginnen als je een koude douche zou nemen. Er zijn veel mensen die iedere dag een aantal minuten koud douchen, maar toch zijn er ook veel mensen die niet weten wat de gezondheidsvoordelen van een koude douche zijn. Ik geef je 6 redenen waarom koud douchen beter voor je is!

Koud douchen niks voor jou, probeer dan koud afdouchen

Na een bezoek aan het strand of tijdens een hele warme zomerdag is het soms juist fijn om even koud te douchen. Het laatste waar je dan zin in hebt, is een warme douche. Even koud douchen voelt dan heerlijk aan op je warme lichaam. Buiten die dagen om is koud douchen niet voor iedereen weggelegd, en dat is logisch. Wat je dan wel kunt proberen, is koud afspoelen. Om je hier mee te helpen, geef ik je een plan:

Klaar met de normale douchebeurt? Draai je douchekraan naar de koudste stand en probeer dit eens 30 seconden vol te houden. Grote kans dat je je lichaam wegtrekt en hooguit je haren afspoelt met koud water, maar hou vol! Vervolgens draai je de kraan weer even terug naar een fijne temperatuur warm water voor jou. Meestal ligt dit rond de 38 graden. Geniet hier weer 30 seconde van. Tot slot draai je nog één keer de kraan naar de koudste stand en houd dit weer 30 seconde vol.

Je zult merken dat zodra jij de douche uitstapt, je het juist niet koud hebt. Integendeel zelfs, je zult merken dat je lichaam heerlijk warm wordt en tintelt. Is 30 seconde te lang voor je, sluit de douchebeurt dan in één keer af door het 10 à 20 seconde vol te houden. Door dit een paar keer per week te doen reageert je lichaam vanzelf beter op het water dat van warm naar koud verandert. Op een gegeven moment kun je langer koud douchen. Koud douchen zorgt voor vele voordelen.

Ben je nog op zoek naar een mooie doucheset? Bekijk dan zeker onze douchesets in het zwart, rosé goud en koper.

Producten liever in het echt bekijken?

Kom langs in ons Experience Center.

ROUTEMAAK AFSPRAAK

Waarom zou je dan kiezen voor een koude douche?

Je gaat natuurlijk niet voor je plezier onder een koude douche staan. Lees hieronder de voordelen van koud douchen:

  • Het zorgt voor een goede bloedsomloop. Begin met koud douchen en zorg ervoor dat je rode en witte bloedcellen sneller gaan stromen. Hierdoor komt er meer zuurstof bij alle delen van je lichaam.
  • Na een koude douche slaap je beter.
  • Je wordt actiever wakker, wat er voor zorgt dat je sneller je bed uitkomt én daardoor ben je 's ochtends productiever dan je denkt.
  • Warm douchen is slecht voor je huid. Je bent vast wel eens rood aangelopen uit de douche gestapt. Dit komt omdat je huid geïrriteerd is en hierdoor raakt het verslapt.
  • Van koud douchen krijg je daarentegen een strakkere huid én het helpt daardoor goed tegen cellulitis.
  • Je immuunsysteem wordt sterker en je traint je lichaam voor temperatuurverschillen. Hierdoor is de kans minder groot dat je een verkoudheid of griepje oploopt.
  • Ook niet geheel onbelangrijk: het is beter voor het milieu en bespaart veel geld. Het opwarmen van water kost meer energie!

Voorstanders van koud douchen

Koud douchen is hot! Grote voorstander van koud douchen is Wim Hof, ook wel bekend als The Iceman. Hij heeft een wereldrecord gevestigd door zo lang mogelijk in een cabine gevuld met ijs te zitten. De cabine was tot aan zijn nek gevuld en hij hield dit maar liefst 1 uur 52 minuten en 42 seconden vol. Kun je je voorstellen dat je in een bad met ijskoud water ligt? Dit is misschien weer een stapje verder! Daarnaast beklom hij de Mount Everest tot 7500 meter in een korte broek. Voor hem is koud douchen een eitje en daarom doet hij dit maar al te graag. Uit onderzoek blijkt dat een koude douche helpt bij het voorkomen van klachten en zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt.

Ook astronaut Wubbo Ockels was een voorstander van koud douchen en zwemmen in koud water. Dit deed hij in samenwerking met Wim Hof. Door de kou probeerden ze samen zijn afweersysteem te beïnvloeden. Hiermee zouden ze zijn leven met één tot twee jaar hebben kunnen rekken. Tot aan zijn dood zwom Wubbo Ockels elke ochtend door de koude gracht van Amsterdam.

Neem jij een koude douche?

Dagelijks een koude douche heeft dus vele voordelen. Ben jij overtuigd en ga je koud douchen? Wij horen graag hoe jij de koude douche ervaren hebt!

MAAK AFSPRAAK

Producten uit het verhaal