Wat zijn PVD kranen en hoe houd je deze gemakkelijk schoon?

Tips voor het onderhouden van PVD kranen

In badkamerland duikt vaker een relatief nieuwe technologie op: PVD. Maar waar staat PVD voor, wat zijn PVD kranen én bovenal: hoe houd jij PVD kranen goed schoon? Dat lees je hier allemaal.

Wat is PVD?

Koperen kranen, rvs kranen en chromen kranen: voor ieder is er tegenwoordig op het gebied van kranen voor in de badkamer, keuken of het toilet wat wils. Nu komen steeds meer merken met PVD kranen. Maar waar staat dat nu voor? Physical Vapor Deposition (PVD) is een stukje vergevorderde techniek bij de productie van kranen. Hierbij is PVD geen speciaal nieuw materiaal, maar een vorm van coating. Met PVD kunnen fabrikanten metalen voorwerpen, zoals kranen of andere badkameraccessoires, voorzien van een gekleurde coating.

Voordelen PVD kranen

PVD kranen hebben diverse voordelen ten opzichte van andere (gecoate) kranen. De coating van PVD staat namelijk bekend als:

  • Duurzaam
  • Sterk
  • Dunner
  • Krasbestendig

Hoe PVD duurzamer kan zijn dan andere technieken? De PVD-coating op kranen wordt door verdamping gecreëerd. Bij het verdampen van het vloeibare metaal ‘slaat’ men het damp op de kranen. Hierbij werken de vaklieden met een soort vacuüm. Het grote voordeel hierbij is dat er tijdens de bewerking een minder hoge temperatuur nodig is! Dit kost daardoor minder energie, wat het een duurzamere techniek maakt.

Producten liever in het echt bekijken?

Kom langs in ons Experience Center.

ROUTEMAAK AFSPRAAK

Sterke PVD kranen

Door het ‘slaan’ van het verdampte vloeibare metaal, krijg je naast een duurzame ook een gladde en zeer sterke toplaag bij PVD kranen. Hoewel het om een flinterdunne PVD-coating gaat, gaan deze kranen langer mee dan voorgaande technieken door hun sterke karakter.

Hoe zit het met de keuze bij PVD kranen?

Al deze voordelen beïnvloeden jouw keuze in kleur en afwerking niet. PVD-coatings voor kranen zijn namelijk niet alleen beschikbaar in diverse kleuren zoals mat zwart, rosé goud en koper, maar ook nog eens in zowel een matte als glanzende afwerking. Er is veel keuze bij PVD kranen.

Ook wij hebben een assortiment aan PVD kranen van het Australische merk Meir. Mastello is hét exclusieve verkooppunt voor de Meir kranen en accessoires. Daar zijn wij trots op, want deze Australische producent levert fantastische producten, waaronder PVD kranen. Neem de nieuwste kleur die Meir recent lanceerde: Gun Metal kranen met een PVD-coating.

Schoonmaak van PVD kranen

De eerder genoemde voordelen van kranen met een PVD-coating zorgen ervoor dat jij ze makkelijker schoonmaakt. PVD kranen kunnen veel beter tegen schoonmaakmiddelen dan kranen met een gespoten coating. Wees echter niet te enthousiast en blijf zorgvuldig bij je keuze voor een bepaald schoonmaakmiddel.

Aan de slag

Blijf bij de schoonmaak van PVD kranen dus wel voorzichtig. Gebruik enkel schoonmaakmiddelen die speciaal geschikt zijn voor kalkverwijdering van kranen. Gebruik hier een zachte spons en doek en breng het middel daarop aan: niet rechtstreeks op de PVD kraan. Volg verder de gebruiksaanwijzing van het middel. Verwijder het schoonmaakproduct snel genoeg en laat het niet langer inwerken dan op de verpakking staat aangegeven. Spoel het schoonmaakmiddel daarna extra goed van de PVD kraan af. Wees er zeker van dat er nergens nog een beetje middel achterblijft.

Extra tip om kalk te voorkomen

‘Voorkomen is beter dan genezen’, wordt er vaak gezegd. Zo ook bij kalk op PVD kranen. Net lekker warm gedoucht? Droog hierna dan niet alleen jezelf af, maar haal je (zachte!) handdoek ook even over de PVD kraan. Zo voorkom je voor een groot gedeelte dat er snel kalk op de kraan komt. Maak er voor jezelf, en iedereen thuis, een gewoonte van. Dat scheelt uiteindelijk schoonmaken van jouw PVD kraan!

Enkel voordelen?

Een PVD kraan biedt zoals je kunt lezen veel voordelen. Is er dan helemaal geen nadeel? Wellicht eentje, want in de aanschaf zijn de PVD kranen doorgaans iets duurder dan andere kranen. Qua levensduur en gebruiksgemak (weinig schoonmaak) verdien je dat vanzelf terug, maar de aanschaf is soms een iets grotere investering.

Jij weet nu alles over PVD kranen en hoe je deze moet schoonmaken. Mocht je toch nog met vragen zitten over PVD kranen in het algemeen, of die van Meir? Schroom dan niet en neem snel contact op met de klantenservice of neem een kijkje bij de FAQ. Wij helpen je natuurlijk graag. Ook ben je van harte welkom in onze showroom in Hilversum.

MAAK AFSPRAAK

Producten uit het verhaal