Badkamer betegelen: alles voor het mooiste resultaat!

Blog badkamer betegelen

Is de manier waarop je de badkamer betegelt iets waar je over moet nadenken? Ja, zeker weten! Bij het samenstellen van jouw droombadkamer is het erg belangrijk om te kijken naar het type tegels en de manier waarop de tegels gelegd worden. Sommige tegels kunnen op meerdere manieren geplaatst worden. Soms is het mooier om een tegel op een specifieke manier te leggen, zodat deze beter past bij de beoogde sfeer van de badkamer. Het maken van een moodboard is voor het bepalen van de sfeer erg handig. Op deze manier krijg je een beter beeld van het type tegels en de manier van tegelen in je badkamer. In dit blog lees je alles over welke manieren van tegelen er zijn en hoe je het mooiste resultaat krijgt in de badkamer. Lees je mee voor inspiratie?

De 7 bekendste manieren van tegelen

Om een goed en duidelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden, nemen wij je eerst mee in de zeven bekendste tegelpatronen en de daarbij horende voordelen.

1. Het bekende Volsteenverband

Volsteenverband is een van de bekendste tegelpatronen voor in de badkamer. In het Volsteenverband worden de tegels in rechte stroken naast en onder elkaar geplaatst. Dit verband wordt gebruikt bij tegels die rechthoekig of vierkant zijn. Volsteenverband wordt ook wel kruisverband genoemd, omdat alle voegen elkaar kruisen. Voor afwisseling in het patroon kan je met verschillende kleuren werken. Ook is het mogelijk om een andere badkamer uitstraling te krijgen door te werken met diverse maten tegels. Het volsteen tegelpatroon geeft je badkamer een ruimtelijk effect.

Volsteenverband en dambordverband

Producten liever in het echt bekijken?

Kom langs in ons Experience Center.

ROUTEMAAK AFSPRAAK

2. Dammen op het Dambordverband

Het dambordverband is een legpatroon dat eruitziet als een dambord. De tegels zijn vierkant en in twee verschillende kleuren om op deze manier een dambordeffect te creëren. Het is ook mogelijk om een dambordeffect te creëren in je badkamer door tegels met twee verschillende patronen te gebruiken.

3. Het vertrouwde Halfsteenverband

Nu je weet hoe een volsteenverband in de badkamer eruitziet, nemen we je graag mee bij een soortgelijk legpatroon, maar dat toch erg verschilt! Een halfsteensverband is een tegelpatroon waarbij in het midden van elke tegel een volgende tegel wordt gelegd in de rij erboven en -onder. Deze manier van tegelen wordt zowel op de vloer als op de wand gebruikt. Het halfsteenverband wordt ook vaak gebruikt bij het metselen van bakstenen huizen.

Halfsteenverband en Kwartsteenverband

4. Speels met Kwartsteenverband

Tijd voor de volgende manier van betegelen in jouw badkamer. Op zoek naar een iets uniekere vorm? Kwartsteenverband lijkt veel op halfsteenverband. Het verschil is alleen dat de steen in de boven- en onderliggende tegel niet in het midden wordt geplaatst, maar op driekwart of een kwart. Dit zorgt ervoor dat het patroon veel speelser en natuurlijker oogt.

5. Stijlvol in Visgraatverband

Liever een klassieker legpatroon dan een meer speelse variant? Ken je het visgraatverband al als tegelpatroon? Misschien niet als tegelpatroon, maar je bent het vast al eens tegengekomen in een woonkamer met bijvoorbeeld een houten vloer. Een houten vloer in visgraatverband is momenteel erg populair. Wist je dat je deze stijl van tegelen ook kunt gebruiken in de badkamer? Nou, het kan! Als je bijvoorbeeld tegels van 20x80cm, 20x120cm, 30x120cm of 60x10cm kiest, kun je de vloer in visgraatverband leggen. Het is dan ook mogelijk om een houtlook tegel te kiezen. Op deze manier krijg je dezelfde look in je badkamer als in de woonkamer. Naast dat visgraat mooi staat op de vloer, zie je een visgraatpatroon ook steeds vaker terug op de muur van een badkamer.

Visgraatverband en Hongaarse punt

6. Vernieuwend in de Hongaarse punt

De Hongaarse punt lijkt op het visgraatverband, maar wijkt toch net wat af. Het verschil is dat de korte zijde van de tegels schuin aflopen, waardoor de tegels tegen elkaar in een punt gelegd kunnen worden. Dit geeft de muur of vloer een speels effect.

7. Hexagonverband

Tijd voor het laatste legpatroon van tegels in een badkamer. Save the best for lest? Het hexagonverband of honingraatverband is een legpatroon waarbij hexagonale tegels tegen elkaar worden gelegd. In het patroon kun je variëren met kleur, formaat en de kleur van de voeg. Hexagon tegels kunnen op de muur en op de vloer worden gebruikt. Een meer gewaagde, maar zeer chique keuze als je het ons vraagt.

Hexagon verband

Natuurlijk zijn naast deze 7 tegelpatronen nog andere patronen mogelijk. Zo kan visgraat schuin gelegd worden, zodat het een elleboogverband is en zijn er tegels in specifieke patronen of mozaïeken verkrijgbaar.

Grote of kleine tegels in je badkamer

Voor het leggen van de tegels in de badkamer op de juiste manier, moet je natuurlijk wel de juiste tegel in huis hebben. Grote en kleine tegels zijn allebei mogelijk in je badkamer. Wel is het goed om op de hoogte te zijn van wat een kleine en grote tegel doet met een ruimte. Een grote tegel geeft je badkamer namelijk een ruimtelijker effect. Dit ruimtelijke effect wordt mede gecreëerd door minder voegen. Kleine tegels zorgen voor een knusser en een mogelijk iets verkleinend effect in de badkamer. Bekijk de afbeelding en spot het verschil tussen wat een grote en kleine tegel doet met een ruimte.

Verschil grote en kleine tegels

Waar moet je nog meer opletten bij het uitzoeken van je tegels

De manier van leggen en de grootte van tegels voor in jouw badkamer? Check! Nog zoekende naar enkele praktische handvatten? Geen probleem! We geven je graag nog een paar belangrijke punten waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van je badkamertegels:

  • Wandtegels kunnen alleen op de muren geplaatst worden. Het is niet mogelijk om deze tegels op de vloer te plaatsen.
  • Vloertegels kunnen in het algemeen zowel op de vloer als op de wanden geplaatst worden. Het is goed om dit van tevoren bij je tegel-leverancier te checken, zodat je niet tegen onaangename verrassingen aanloopt. 
  • Wanneer je de vloer- en wandtegels wilt laten doorlopen, denk dan aan voegen die precies doorlopen. Gebruik voor de vloer en muren dezelfde tegels. Het kan namelijk zo zijn dat ondanks het formaat van een tegel 60x60cm is, deze toch kan afwijken van formaat bij een andere leverancier. Een tegelserie kan bijvoorbeeld 59,8cm zijn en de andere tegelserie kan 60,1cm zijn. Beide tegelseries vallen onder de 60x60cm noemer, maar op de vloer of wanden zorgt dit voor een duidelijk verschil.
  • Bij het uitkiezen van je vloertegels is het belangrijk om goed op de R-waarde van de tegel te letten. Dit is de antislipwaarde van de tegel. De R in R-waarde staat voor het Duitse woord Rutsch, wat in het Nederlands ‘glijden’ betekent. De R-waarde loopt van R8 tot R13 waarbij R8 het laagste en dus de gladste tegel is. Voor een natte ruimte, zoals de badkamer, raden wij een tegel met R11 of hoger aan.
  • Onmisbaar voor elke tegelklus: een goede tegelzetter.
  • Als je kiest voor een grote tegel van bijvoorbeeld 120x270cm dan is het cruciaal om te controleren of jouw tegelzetter deze tegels kan plaatsen. Dit is namelijk niet altijd het geval en voor het mooiste resultaat wil je een tegelzetter die gespecialiseerd is in het zetten van grote tegels.
  • Je kitwerk maakt of breekt het resultaat. Zorg voor een goede kitter die de kers op de taart kan zetten… of.. de kit op de hoekjes.  

Wanneer kies je voor een specifieke kleur tegel in je badkamer

Zo, we zijn er bijna! Nog een cruciaal besluit moet genomen worden: de kleur van de tegels. De kleuren die je gebruikt zorgen voor ambiance in de ruimte. Het is daarom belangrijk om voordat je een kleur tegel gaat uitzoeken de gewenste sfeer van je badkamer in beeld brengt. Je doet dit door inspiratie op te doen door bijvoorbeeld op Pinterest of bij onze shop the look badkamers te kijken. Alle badkamers, kranen, baden, badmeubels en waskommen die je aanspreken en waarvan je denkt ‘deze zou ik in mijn eigen badkamer willen hebben’, daarvan maak je een moodboard. Door dit te doen, worden de kleuren die je in je badkamer wil hebben een stuk duidelijker. 

Een greep uit de tegelcollectie

  • Houtlook tegels: mag het in walnoot? Houtlook tegels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Wanneer je kiest voor een houtlook tegel in eiken, combineer je deze tegel met een roze badkamermeubel, koperen kranen en een spiegel.

Tegelen in verstek of met een tegelstrip

Tijd voor de laatste stap. Waar moet je nog meer op letten bij het tegelen? Nou, op de afwerking van de hoeken en randen van de tegels in je badkamer. Wil je dat de tegels doorlopen in een hoek? Dan is het nodig om verstek te tegelen. Dit houdt in dat de hoekjes van de tegels schuin lopen, zodat deze net zoals bij een fotolijstje een scherpe hoek van 90 graden vormen. Een andere manier is om een tegelstrip te gebruiken. Tegelstrips zijn in diverse kleuren en maten beschikbaar en zorgen ervoor dat de hoeken worden afgewerkt en de randen van de tegels beschermd blijven. Uit ervaring blijkt dat door te werken zonder tegelstrips of met zo min mogelijk tegelstrips je het mooiste badkamer resultaat krijgt.


Meer weten over tegels of weet je niet waar je moet beginnen bij het ontwerpen van de badkamer? Maak een afspraak in de showroom en laat je inspireren door de verschillende badkamerstijlen. Tijdens je afspraak krijg je persoonlijk advies over het ontwerp van jouw sanitaire ruimte. Ook kun je rondkijken in ons nieuwe experience center van 650 m², vol met inspiratie. Nieuwsgierig? Plan je afspraak, kom langs en ontdek onze collectie!

MAAK AFSPRAAK

Producten uit het verhaal