De Japandi badkamer: een fusie van Japans en Scandinavisch design

Blog naar Japandi badkamer

In de afgelopen jaren is er een nieuwe woonstijl ontstaan: Japandi. En omdat we helemaal zen, euh...fan zijn, hebben we de Japandi badkamer opgenomen in de badkamerstijlen van 2023. Dat deze nieuwe stijl snel groeit aan populariteit, zie je niet alleen terug in ons land. Over de hele wereld worden interieurs omgetoverd in de Japandi woonstijl. In dit blog doen wij onderzoek naar wat Japandi is, waar het vandaan komt, de belangrijkste kenmerken en hoe je het in je eigen badkamer kunt integreren. Lees je snel mee om inspiratie op te doen?

Wat is een Japandi badkamer?

Beginnend bij het begin. Een Japandi badkamer combineert twee stijlen: het Japans minimalisme ontmoet het moderne van de Scandinavisch woonstijl. Een vleug wabi-sabi en hygge dus! Het is een samensmelting van twee ontwerpfilosofieën die een gemeenschappelijke focus delen: strakke lijnen, natuurlijke materialen en een gevoel voor balans en harmonie.

Hoe is Japandi ontstaan?

De oorsprong van Japandi gaat jaren terug, toen de eerste Deense ontwerpers, architecten en kunstenaars naar Japan kwamen. Dit nadat Japan de grenzen voor Europa opende. Dat is ondertussen al meer dan 150 jaar geleden. Zowel de Denen als Japanners bleken beiden een liefde te hebben voor vakmanschap en natuurlijke materialen. En zo zorgde deze ontmoeting voor een stijlvolle samensmelting: Japandi.

Producten liever in het echt bekijken?

Kom langs in ons Experience Center.

ROUTEMAAK AFSPRAAK

De wabi-sabi filosofie en hygge

Tijd om dieper in te duiken op ons favoriete stuk: hoe breng je deze unieke stijl in een badkamer? Het leuke aan een Japandi badkamer is dat het een aantal zeer sterke kenmerken heeft. Een Japandi badkamer is niet af zonder bijvoorbeeld de asymmetrie van wabi-sabi esthetiek en de knusheid van hygge. Tijd om dit iets dieper uit te lichten.

Japandi meets Wabi-sabi

Wabi-sabi is een Japanse filosofie die geworteld is in het zenboeddhisme. De oorsprong gaat echter verder terug dan enkel bij het ontstaan van de Japandi badkamer. We nemen je graag mee naar het Taoïsme ten tijde van de Song-dynastie in China. Wabi-sabi benadrukt de schoonheid van imperfectie, de natuurlijke cyclus van groei en verval. Wabi-sabi viert de eenvoudige, bescheiden en nederige aspecten van het leven en waardeert authenticiteit, asymmetrie en onregelmatigheid.

In de praktijk is wabi-sabi te zien in vele aspecten van de Japanse cultuur, waaronder kunst, architectuur en design. Een op wabi-sabi geïnspireerd aardewerk kan bijvoorbeeld asymmetrische lijnen, een ruwe textuur en een opzettelijk ongelijkmatig glazuur hebben. Wil je een beetje wabi-sabi toevoegen aan je badkamer? Maak dan gebruik van natuurlijke en onbewerkte materialen met een oneffen structuur zoals hout en rotsachtig steen.

Hygge's aandeel in Japandi

Hygge (uitgesproken als "hoega") is een Deens concept dat in het Nederlands het beste wordt vertaald als "gezelligheid". Het is een cultuur en lifestyle concept dat een gevoel van comfort, tevredenheid en ontspanning in het dagelijks leven bevordert.

Het concept van hygge is geworteld in de lange, donkere Deense winters. Dagen waarop er veel behoefte was aan een gezellige, warme en uitnodigende sfeer in huis. Tegenwoordig beperkt hygge zich niet alleen meer tot de wintermaanden en kun je er het hele jaar van genieten.

In de praktijk draait hygge om het creëren van een thuis. Samen zijn met familie en vrienden, huiselijkheid en focus op de dingen die er écht toe doen in het leven. En dat is voor iedereen anders: een warme kop thee, kaarslicht, een goed boek of wollen dekens? Alles om van een plek een thuis te maken. Én dat volgens het minimalistische Deense design zoals we het kennen.

In een Japandi badkamer vindt de gezellige warmheid van hygge dus een weg samen met het natuurlijke, ruwe dat wabi-sabi te bieden heeft.

Japandi badkamer foto 1 blog Japandi

Belangrijkste kenmerken van een Japandi badkamer

Mooie filosofische woorden, maar hoe zie je dit samen terug in een Japandi badkamer? Om nog wat duidelijker beeld te hebben van de Japandi stijl badkamer, hebben we de kenmerken nog even bondig voor je op een rij gezet:

  • Natuurlijke materialen: de Japandi badkamer maakt gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, bamboe en steen om een warme en uitnodigende sfeer te creëren.
  • Natuurlijke kleuren: Het kleurenpalet van een Japandi badkamer is meestal licht en neutraal, met de nadruk op grijstinten, beige, wit en zwart.
  • Minimalisme: Japandi stijl badkamers geven prioriteit aan eenvoud en minimalisme, met een focus op strakke lijnen en overzichtelijke ruimtes. Denk hierbij aan een strakke badkamerspiegel of wastafelmeubel.
  • Functionaliteit: Japandi badkamers zijn praktisch en functioneel, met meubels, sanitair en decoratie die een doel dienen.
  • Warmte: Japandi-interieurs bevatten warme en gezellige elementen zoals textiel, tapijten en zachte verlichting om een gevoel van comfort en ontspanning te creëren (“hygge”).

Japandi in de badkamer

Japandi stijl toevoegen in je badkamer? Volg dan zeker onze tips:

  • Benadruk natuurlijke materialen: gebruik natuurlijke materialen zoals hout, bamboe en (kunst)steen in je badkamer inrichting. Dit kan een houten badmeubel, een solid surface waskom, bamboe jaloezieën of een rotan lamp zijn.
  • Houd het simpel: kies badmeubels, sanitair en decoratie met strakke lijnen en minimale versieringen. Vermijd rommel en streef naar een gevoel van eenvoud en minimalisme. Om dit te realiseren is het nodig om slim om te gaan met opbergruimte.
  • Blijf bij een neutraal kleurenpalet: gebruik neutrale kleuren zoals grijs, beige, wit en zwart. Dit creëert een gevoel van rust en balans in je ruimte. Denk aan beige badmeubels, zoals de beige badkamerkast Jazz. Of bekijk zeker eens cappuccino-kleurige badmeubels.
  • Voeg warmte toe: ga op zoek naar warme en knusse badkameraccessoires, zoals een badmat, zachte verlichting, kleine planten en vaasjes. Dit zorgt ervoor dat je ruimte uitnodigend en comfortabel aanvoelt. Bij Mastello vind je zelfs houten accessoires.

Het is belangrijk om een balans tussen functie en vorm te vinden in jouw Japandi badkamer. Ga voor producten die zowel qua uitstraling bij jou en de stijl passen als voor functionaliteit. Oftewel, streef naar de balans tussen functie en vorm!

Japandi badkamer foto 2 blog Japandi

Japandi badkamers volgens Mastello

Op dit sfeerbeeld zie je één van de Japandi settings die je met behulp van ons assortiment kan vormgeven, en dit zijn de producten:

Bij Mastello bieden we diverse badkamermeubels, wastafels, kranen, decoratie en sanitair aan die passen bij jouw nieuwe Japandi badkamer. Wil je advies of eens in het echt ervaren hoe onze producten eruit zien? Bezoek dan ons Experience Center in Hilversum.

Kies jij voor een Japandi badkamer?

Kortom, Japandi stijl badkamer is een ontwerpstijl die het beste van zowel Japans als Scandinavisch design combineert. Het is een minimalistische, functionele en kalmerende stijl die natuurlijke materialen, neutrale kleuren en warme elementen bevat. Dit creëert een harmonieuze en evenwichtige badkamer. Of je nu de badkamer wilt opknappen of gewoon een vleugje Japandi aan je bestaande badkamer wilt toevoegen? De sleutel is om het eenvoudig, natuurlijk en functioneel te houden.

Veel succes met het creëren van jouw Japandi badkamer!

 

MAAK AFSPRAAK

Producten uit het verhaal