In de afgelopen jaren is er een nieuwe ontwerpstijl opgekomen: Japandi. En omdat we helemaal zen, euh...fan zijn, hebben we Japandi opgenomen in onze badkamerstijlen van 2023. Dat deze nieuwe stijl snel groeit aan populariteit, zie je niet alleen terug in ons land. Over de hele wereld worden interieurs omgetoverd in de Japandi look & feel. In dit blog doen wij onderzoek naar wat Japandi is, waar het vandaan komt, de belangrijkste kenmerken en hoe je het in je eigen badkamer kunt integreren. Lees je snel mee om inspiratie op te doen?
Wat is Japandi?
Beginnend bij het begin. Japandi is een combinatie van twee stijlen: het Japans minimalisme ontmoet het moderne van Scandinavisch design. Een vleug wabi-sabi en hygge dus! Het is een samensmelting van twee ontwerpfilosofieën die een gemeenschappelijke focus delen: strakke lijnen, natuurlijke materialen en een gevoel voor balans en harmonie.
Hoe is Japandi ontstaan?
De oorsprong van Japandi gaat jaren terug, toen de eerste Deense ontwerpers, architecten en kunstenaars naar Japan kwamen. Dit nadat Japan de grenzen voor Europa opende. Dat is ondertussen al meer dan 150 jaar geleden. Zowel de Denen als Japanners bleken beiden een liefde te hebben voor vakmanschap en natuurlijke materialen. En zo zorgde deze ontmoeting voor een stijlvolle samensmelting: Japandi.
De wabi-sabi filosofie en hygge
Tijd om dieper in te duiken op ons favoriete stuk: hoe breng je deze unieke stijl in een badkamer? Het leuke aan Japandi is dat het een aantal zeer sterke kenmerken heeft. Een Japandi badkamer is niet af zonder bijvoorbeeld de asymmetrie van wabi-sabi esthetiek en de knusheid van hygge. Tijd om dit iets dieper uit te lichten.
Japandi meets Wabi-sabi
Wabi-sabi is een Japanse filosofie die geworteld zit in het zenboeddhisme. De oorsprong gaat echter verder terug dan enkel bij het ontstaan van Japandi. We nemen je graag mee naar het Taoïsme ten tijde van de Song-dynastie in China. Wabi-sabi benadrukt de schoonheid van imperfectie, de natuurlijke cyclus van groei en verval. Wabi-sabi viert de eenvoudige, bescheiden en nederige aspecten van het leven en waardeert authenticiteit, asymmetrie en onregelmatigheid.
In de praktijk is wabi-sabi te zien in vele aspecten van de Japanse cultuur, waaronder kunst, architectuur en design. Een op wabi-sabi geïnspireerd aardewerk kan bijvoorbeeld asymmetrische lijnen, een ruwe textuur en een opzettelijk ongelijkmatig glazuur hebben. Wil je een beetje wabi-sabi toevoegen aan je badkamer? Maak dan gebruik van natuurlijke en onbewerkte materialen met een oneffen structuur zoals hout en rotsachtig steen.
Hygge's aandeel in Japandi
Hygge (uitgesproken als "hoega") is een Deens concept dat vaak in het Nederlands wordt vertaald als "gezelligheid". Het is een cultuur en lifestyle concept dat een gevoel van comfort, tevredenheid en ontspanning in het dagelijks leven bevordert.
Het concept van hygge is geworteld in de lange, donkere Deense winters. Dagen waarop er veel behoefte was aan een gezellige, warme en uitnodigende sfeer in huis. Tegenwoordig beperkt hygge zich niet alleen meer tot de wintermaanden, en kun je er het hele jaar van genieten.
In de praktijk draait hygge om het creëren van een thuis. Samen zijn met familie en vrienden, huiselijkheid en focus op de dingen die er écht toe doen in het leven. En dat is voor iedereen anders: een warme kop thee, kaarslicht, een goed boek of wollen dekens? Alles om van een plek een thuis te maken. Én dat volgens het minimalistische Deense design zoals we het kennen..
Belangrijkste kenmerken van Japandi
Mooie filosofische woorden, maar hoe zie je dit samen terug in het interieur onder de Japandi-noemer? Om nog wat duidelijker beeld te hebben van de Japandi stijl, hebben we de kenmerken nog even bondig voor je op een rij gezet:
- Natuurlijke materialen: Japandi maakt gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, bamboe en steen om een warme en uitnodigende sfeer te creëren.
- Natuurlijke kleuren: Het kleurenpalet van Japandi is meestal licht en neutraal, met de nadruk op grijstinten, beige, wit en zwart.
- Minimalisme: Japandi-interieurs geven prioriteit aan eenvoud en minimalisme, met een focus op strakke lijnen en overzichtelijke ruimtes.
- Functionaliteit: Japandi-ontwerpen zijn praktisch en functioneel, met meubels en decoratie die een doel dienen.
- Warmte: Japandi-interieurs bevatten warme en gezellige elementen zoals textiel, tapijten en zachte verlichting om een gevoel van comfort en ontspanning te creëren.
Japandi in de badkamer
Japandi toevoegen in je badkamer? Volg dan zeker onze tips:
- Benadruk natuurlijke materialen: gebruik natuurlijke materialen zoals hout, bamboe en (kunst)steen in je badkamer inrichting. Dit kan een houten badmeubel, een solid surface waskom, bamboe jaloezieën of een rotan lamp zijn.
- Houd het simpel: kies badmeubels en decoratie met strakke lijnen en minimale versieringen. Vermijd rommel en streef naar een gevoel van eenvoud en minimalisme. Om dit te realiseren is het nodig om slim om te gaan met opbergruimte.
- Blijf bij een neutraal kleurenpalet: gebruik neutrale kleuren zoals grijs, beige, wit en zwart. Dit creëert een gevoel van rust en balans in je ruimte. Denk aan beige badmeubels, zoals de beige badkamerkast Jazz. Of bekijk zeker eens cappuccino-kleurige badmeubels.
- Voeg warmte toe: ga op zoek naar warme en knusse accessoires, zoals een badmat, zachte verlichting, kleine planten en vaasjes. Dit zorgt ervoor dat je ruimte uitnodigend en comfortabel aanvoelt. Bij Mastello vind je zelfs houten accessoires.
Balans tussen functie en vorm: ga voor producten die zowel qua uitstraling bij jou en de stijl passen als voor functionaliteit. Oftewel, streef naar de balans tussen functie en vorm.

Japandi volgens Mastello
Op dit sfeerbeeld zie je één van de Japandi settings die je met behulp van ons assortiment kan vormgeven, en dit zijn de producten:
- Modulair badmeubel in cappuccino
- Witte Stretto wastafel
- Gun metal kranen en sifons
- Spiegel Lissabon
- Witte Artceram toilet
Kies jij voor Japandi?
Kortom, Japandi is een ontwerpstijl die het beste van zowel Japans als Scandinavisch design combineert. Het is een minimalistische, functionele en kalmerende stijl die natuurlijke materialen, neutrale kleuren en warme elementen bevat om een harmonieuze en evenwichtige badkamer te creëren. Of je nu de badkamer wilt opknappen of gewoon een vleugje Japandi aan je bestaande badkamer wilt toevoegen? De sleutel is om het eenvoudig, natuurlijk en functioneel te houden.
Veel succes met het creëren van jouw Japandi badkamer!