7 stappenplan voor een badkamerrenovatie of verbouwing

7 stappenplan voor een badkamerrenovatie of verbouwing

Je hebt besloten om je badkamer te verbouwen of je badkamer te renoveren, wat nu? Een badkamer renovatie is een hele klus. Het renoveren van een badkamer is voor veel mensen een wens. Ze zijn alleen bang voor de kosten en de tijd die hierbij komt kijken. In dit artikel nemen we je mee in het stappenplan, zodat jij ook de badkamer van je dromen kunt realiseren.

Stap 1. Inspiratie opdoen

Als eerste stap ga je op zoek naar inspiratie in woonbladen, op woonblogs en websites. Stel jezelf ook de volgende vragen:

  • Wat mis ik nou echt in de badkamer?
  • Wat is overbodig in mijn huidige badkamer?
  • Wat zijn de bare essentials die ik nodig heb in mijn badkamer?
  • Blijft de badkamer in dezelfde ruimte?

Door jezelf deze vragen te stellen overdenk je veel verschillende mogelijkheden zonder dat je nog denkt aan wat in je budget past. Wil je al jaren een prachtig solid surface bad met rvs badkraan in plaats van de porseleinen kranen die je nu hebt? Zet dit dan zeker op je lijst.

Vergeet zeker niet rond te kijken op Instagram en Pinterest. Hier vind je de beste inspiratie voor een badkamerverbouwing. Veel inspiratie over vele verschillende soorten tegels, de meest originele badkamer verbouwingen en verschillende opties. Je wilt natuurlijk geen standaard badkamer. Het verbouwen van een badkamer is een hele klus, beslis daarom van te voren wat je precies wilt laten verbouwen en houd er rekening mee dat een gemiddelde badkamer vaak jarenlang meegaat.

Producten liever in het echt bekijken?

Kom langs in ons Experience Center.

ROUTEMAAK AFSPRAAK

Stap 2. Rondkijken

Na het kijken naar badkamer inspiratie is het tijd om eens in winkels te kijken. Hierdoor zie je het verschil in prijzen en kwaliteit. Een badruimte moet jarenlang meegaan. Het is een ruimte die vaak vochtig wordt, waardoor het essentieel is dat alle onderdelen van goede kwaliteit zijn. Bij het kijken bij zowel sanitair webshops als sanitairwinkels kan je kijken wat je ongeveer kwijt zal zijn per artikel. Zo kan een solid surface toiletfontein in een bepaalde stijl goedkoper als je even doorzoekt.

In sanitair winkels kun je vaak een kijkje nemen in een bestaande badkamer. Zo kun je kijken of je producten juist wel of niet mooi vindt en beslissen hoe je je voelt bij een bepaalde douche of badkuip. Daarnaast kun je vaak verschillende soorten tegels in het echt bekijken. Zo kun je beslissen of die natuursteen tegels of keramische tegels echt bij je passen.

Stap 3. Onderzoek naar je huidige badkamer

We zien vaak dat mensen alleen denken aan de plaatsing van nieuwe onderdelen in de sanitaire ruimte, maar dat ze vergeten te kijken naar de inrichting van de huidige badkamer. Dingen waar aandacht aan moet worden gegeven:

  • Ligging van de leidingen
  • Ligging van de elektra
  • Indeling qua muurtjes

Moeten de leidingen of de elektra worden verplaatst of verlengd dan zal dit zorgen voor een extra kostenpost. Ook het afbreken van een muurtje om er vervolgens een aan de andere kant bij te bouwen kost natuurlijk geld en manuren.

Stap 4. Laat je plannen omzetten naar een tekening

Een bouwtekening van een badkamer kan je zelf maken of door een sanitair expert laten maken. Hierdoor zie je snel genoeg of je gehele wensenpakket wel past. Ook zal blijken of de indeling die je zelf hebt bedacht de meest logische indeling is.

Stap 5. Opstellen van een budget

Bij het opstellen van een budget worden meerdere factoren meegenomen. Een badkamer is een ruimte die niet elk jaar wordt vernieuwd. De ruimte moet jaren meegaan en daarom ook jaren bestand zijn tegen vocht. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de producten goed moet zijn. De gemiddelde prijs per product zal dan ook hoger liggen dan bij andere ruimtes in het huis.

Veel mensen hebben een spaarrekening waar ze een mooie buffer op hebben staan voor verbouwingsprojecten. Bij het verbouwen van een kleine badkamer zit men al snel rond de €5000,- en bij een hele luxe badkamer kan dit bedrag rond de €20.000,- uitkomen. Het verschil in kosten zal dan ook compleet afhankelijk zijn van je eigen wensen.

Doordat je hebt bedacht wat echt belangrijk voor je is in de badkamer weet je wat er minimaal in je badkamer moet komen. Denk ook na over welke onderdelen wel kunnen blijven. Is het plafond nog in orde, dan kan je dit al snel honderden euro’s besparen.

Neem in een budget altijd 10% onvoorziene kosten op. Bij elk project kan het zomaar zijn dat er iets fout gaat of langer duurt dan gedacht. Misschien is een item niet op voorraad en moet je voor een duurdere variant kiezen. Voorkom stress en neem het budget iets ruimer. Uiteindelijk is dit een project waar je jaren van zult genieten!

Stap 6. Zelf renoveren of laten verbouwen

Een budget voor een badkamer verbouwing bestaat uit sloopkosten, kosten van producten en manuren. De kosten voor manuren en sloop hangen af van wie de badkamer gaat verbouwen. Ben je dit zelf? Dan zal je hier veel op besparen. Als je dit bouwproject overlaat aan professionals vraag dan bij minimaal drie verschillende bedrijven een offerte op. Kijk naar professionals die goed staan aangeschreven en kijk naar de verschillende schattingen in uren die ze hebben gemaakt. Het verbouwen van je badkamer kost nu eenmaal geld, maar je hoeft niet altijd de hoofdprijs te betalen.

Wij raden aan om te kiezen voor degene met de middelste offerte qua kosten. Een badkamer moet jarenlang meegaan en daarom is het onverstandig om het verbouwen op een koopje te gooien. Een nieuwe badkamer kost geld. Maar wat kost een badkamer verbouwen precies? Dit ligt eraan of je een grote badkamer of kleine badkamer wilt verbouwen, of je water en elektriciteitsleidingen moet laten verleggen en of je veel moet laten slopen. Zijn er sanitair voorzieningen in de bestaande badkamer die je graag wilt meenemen? Dan kunnen deze in sommige gevallen gespaard worden bij het slopen. Zo kun je een stukje van je oude badkamer hergebruiken en kosten besparen.

Stap 7. Kopen

Meet het trappengat op voordat je producten gaat kopen! Het is maar wat naar als de badmeubels niet eens de badkamer kunnen bereiken. Kijk bij het kopen ook naar korting. Soms kan je besparen door alles bij één winkel te kopen. Vergeet ook niet dat er vaak nog verzendkosten bij de artikelen worden geregeld. Check als laatste of je een tot-op-de-drempel bezorging hebt of een tot-over-de-drempel bezorging. Heel veel succes bij je geplande badkamerrenovatie of badkamerverbouwing! Voor vragen over producten of wensen kan je altijd bij ons terug, we helpen je graag.

MAAK AFSPRAAK

Producten uit het verhaal