Alles dat je moet weten over de badkamerrenovatie

Plan van aanpak voor een badkamerverbouwing of renovatie

In 10 stappen naar een nieuwe badkamer

Een geheel nieuwe badkamer gekocht of de oude renoveren? Uitbesteden of zelf doen? Waar je ook voor kiest, bij iedere badkamerinstallatie is het belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt wat er gedaan moet worden en hoe dit gedaan moet worden. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de wc al is geplaatst en de leidingen nog niet goed zijn aangesloten… Bij het verbouwen of installeren van de badkamer komt een hoop kijken. Bang dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Geen zorgen! In deze blog nemen wij je stap voor stap mee en vertellen we je waar je aan moet denken bij het installeren van jouw droombadkamer.

Stap 1: voorbereiden

Cliché, maar ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk! Begin daarom bij het begin: het in kaart brengen van je wensen en de mogelijkheden. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe groot is mijn badkamer? Hoe breed, hoog en groot is het oppervlak? Zo’n vrijstaand bad is mooi, maar is er ook écht ruimte voor?
  • Met wie deel ik mijn badkamer? Kijk naar het aantal gezinsleden / andere badkamergebruikers en denk ook na over de toekomst. Komen er misschien nog kinderen bij en is de badkamer ouderenproof?
  • Je raadt het al: wat is mijn (maximum) budget?

Producten liever in het echt bekijken?

Kom langs in ons Experience Center.

ROUTEMAAK AFSPRAAK

Daarna kun je inspiratie opdoen. Neem hier de tijd voor! Het is natuurlijk zonde als de badkamer erin zit en het uiteindelijk toch tegenvalt... Onze tip: doe inspiratie op, in vakbladen en woonmagazines, in showrooms en online. Kijk eens op de inspiratiepagina van Mastello, daar vind je tal van mooie badkamerideeën. Vergeet niet om screenshots en foto’s te maken. Van kleuren, materialen, objecten en meer. Deze kun je verzamelen op een moodboard. Zo structureer je je ideeën en zie je snel wat wel en wat niet bij elkaar past.

Extra tip: trek eens je stoute schoenen aan en vraag of je bij de buren in de badkamer mag spieken. “Buurhuizen” hebben vaak dezelfde indeling, dus zo zie je wat er mogelijk is. Zo kom je nog eens op verrassende ideeën!

Stap 2: ontwerpen

Je doet er verstandig aan om het ontwerp van de badkamer op papier (of online) uit te tekenen. Zo weet jij (of de bouwvakker) precies waar wat komt te staan. Het uittekenen doe je op schaal, zodat je een soort van plattegrond creëert en ook kunt bepalen of alles wel past. Dit wordt ook wel een grondplan genoemd. Teken het grondplan uit op schaal 1/50, dus deel alle afstanden in centimeter door 50. Zo kun je vaak al op een A4’tje het gehele grondplan van je badkamer kwijt. Knip vervolgens kaartjes op dezelfde schaal met alle elementen die je wil plaatsen (de meeste badkamermeubels en sanitaire toestellen hebben dezelfde afmeting). Start met puzzelen totdat je de juiste indeling hebt gevonden.

Naast een grondplan doe je er ook verstandig aan om een lichtplan op te stellen. Een verlichtingsplan stel je op door alle gegevens van de elektriciteit op te meten en te noteren. Bepaal hoeveel lichtpunten, op welke plek en voor welke functie je verlichting nodig hebt (basis, functioneel of sfeer bijvoorbeeld).

Stap 3: aanschaffen van gereedschap en materialen

Heb je voor ogen wat je wilt en waar? Dan is het tijd om de daadwerkelijke bestedingen te doen. Bedenk alleen wel dat je vaak nog lang moet wachten op de levering, soms - en zeker bij producten op maat - tot wel enkele weken. Zorg er daarom voor dat je tijdig alle materialen en meubels aanschaft. Breng in kaart wat wanneer komt, zodat je precies weet wanneer je aan de slag kunt. Naast materialen en meubels heb je natuurlijk ook gereedschap nodig om de badkamer te installeren. Een rondje langs de bouwmarkt is dus zeker aan te bevelen.

Tip: let bij de aanschaf van meubels en sanitair niet alleen op de esthetische eigenschappen, maar ook op de duurzame en onderhoudsvriendelijke eigenschappen. Je wilt natuurlijk dat de badkamer lang meegaat en niet iedere dag te hoeven boenen is ook fijn. Design en functionaliteit gaan overigens prima samen, dat bewijzen de teak badkamermeubelen en kranen van Mastello als geen ander.

Stap 4: slopen

Voordat de nieuwe badkamer erin kan, moet de oude er natuurlijk nog uit. Dat kan maar één ding betekenen: slopen! Daar hebben we eigenlijk geen tips voor, behalve het dragen van handschoenen en een veiligheidsbril. Succes!

Stap 5: afvoerbuizen en toevoerkranen controleren

Is de oude badkamer eruit? Super! Dan is het nog wel zaak om de afvoerbuizen en toevoerkranen te controleren. Kijk dan of de afvoerbuizen en toevoerkranen nog naar behoren werken en vervang waar nodig!

Stap 6: maten en locatie bepalen

Toevoerkranen check? Afvoerbuizen check? Dan is het tijd om de maten in de badkamer uit te zetten. Zo weet je precies waar het sanitair en de badkamermeubelen moeten komen te staan, denk aan het toilet, de douche en/of het bad en het badmeubel. Voor specifieke plaatsingsmaten zoals afvoermaten kun je onderstaande tekening gebruiken. Hier is alles voor je uitgetekend!

Maten check? Dan kun je de locatie bepalen. Denk hierbij van de locatie van de afvoeren, leidingen, wandcontactdozen en dergelijke.

Stap 7: sleuven frezen

Nu de maten en de locatie helder zijn, kun je op basis hiervan starten met het frezen van gleuven. Frezen is aan te bevelen voor de aanleg van gas-, elektra- en waterleidingen. Zichtbare water- en elektriciteitsleidingen zijn immers allesbehalve een streling voor het oog. Met frezen kun je leidingen gemakkelijk wegwerken in een sleuf die je achteraf weer dichtmaakt.

Stap 8: stucen

Zijn de sleuven gefreesd en de water- en elektriciteitsleidingen gelegd? Dan kun je starten met het stucwerk. Ook stuccen is een precisiewerkje. Heb je hier geen ervaring mee? Laat dit dan doen door een professional: een stucadoor. Ook de vloer moet geëgaliseerd worden.

Stap 9: tegelen en voegen

Stap 9 betreft het tegelen en voegen van de tegels. Het is erg belangrijk om het voegen van de vloertegels en wandtegels zorgvuldig te doen. Breng voor het aanbrengen bij de tegels een coating aan voor het hechten van de wandtegels. Dit geeft een strak eindresultaat en bevordert de waterdichtheid van je tegelwerk. Benieuwd hoe je moet tegelen? Op YouTube staan tal van filmpjes waarin het tegelen en voegen van tegels haarfijn wordt uitgelegd. Zeker even kijken dus!

Stap 10: sanitair plaatsen

Liggen de tegels erin? Dan kun je beginnen met het plaatsen van het sanitair. Denk aan het bad, de douche, het toilet, het badmeubel en de verlichting. Werk van boven naar beneden en gebruik de afbeelding hierboven om te zien waar het sanitair moet worden geplaatst!

Zo, een heel stappenplan voor het installeren van jouw nieuwe badkamer. Nu kun je zelf aan de slag! Mocht het toch niet helemaal lukken? Schroom dan niet om hulp in te schakelen. Een badkamer plaatsen is en blijft een flinke klus!

MAAK AFSPRAAK

Producten uit het verhaal