Hoe ziet de moderne badkamer eruit?

Advies voor het samenstellen van een moderne badkamer

In de 21e eeuw is de badkamer al lang niet meer de plek in huis waar uitsluitend wordt gewassen. Nee, in hun badkamer willen mensen tot rust komen, ze willen er ontspannen en zichzelf zijn. Ter inspiratie geven wij hier wat badkamer ideeën voor de toekomst, waarmee je de wasruimte kunt verheffen tot dé moderne badkamer. Een klein paradijsje binnen je huis.

De moderne badkamer

Vernuftige technologie is al lang in de badkamer aanwezig. Denk aan een ingebouwde radio in de douche, een stoomdouche, de thermostaatkraan en verlichting die automatisch aangaat. Het is echter nog niets vergeleken met de technologieën die zich nu aan het ontwikkelen zijn, en die stilaan ruimte zullen krijgen in de Nederlandse badkamers.

Ieder zijn eigen badkamer

Ontwerpers lopen over van badkamer ideeën die vergeven zijn van technologie. De badkamer zal over een paar jaar helemaal naar jouw wensen en eisen zijn in te richten, maar ook naar die van je huisgenoten. Kom je binnen, dan zal jouw favoriete artiest te horen zijn, de belichting verschijnen die jij het prettigst vindt en zullen de wasbak, wc en douchekop zich meteen instellen op jouw lengte. Iedereen in huis heeft zijn eigen gebruikersprofiel, zodat iedereen zich evenzeer thuis kan voelen in de badkamer.

Badkameridee: dokter en coach

Het staat vast dat de badkamer binnen niet al te lange tijd als een soort dokter en coach gaat fungeren. Zo kan bijvoorbeeld het lichaamsgewicht worden gewogen, de hartslag worden gemeten en de urine worden getest. Tijdens het tanden poetsen zie je dan in de spiegel de statistieken en grafieken. Eventueel moedigt een virtuele coach je aan om meer te gaan sporten of verantwoorder te eten.

Een badkamer zonder ecologische footprint

Op dit moment worden er al veel technieken uitgetest die de ecologische footprint van een badkamer in de toekomst tot bijna nihil kunnen terugbrengen. Stroom dankzij de zon, warm water dankzij aardwarmte, schoon water dankzij zuiveringssystemen die het water oneindig kunnen recyclen. Technologische vernieuwingen leiden ertoe dat het verbruik van water en stroom drastisch kunnen worden verminderd.

De moderne badkamer als ontspanningsruimte

De badkamer wordt dus nog veel meer een ruimte in het huis waar mensen willen ontspannen en zichzelf willen zijn. Doordat technieken veel goedkoper worden, zal het heel normaal zijn om een stoomdouche of –bad te hebben, een groot (3D)-scherm boven bad of douche te hebben hangen of verlichting te gebruiken die zich aanpast aan het leefritme van de gebruiker. De spiegel is tevens een scherm, waarop je het nieuws kunt lezen, een grappig filmpje kunt bekijken voor tijdens het tanden poetsen of je playlist samenstelt voor dadelijk op de fiets.

Materialen van de toekomst

De moderne badkamer heeft weinig meer weg van de traditionele badkamer op het gebied van materialen. De wasruimte zal zijn opgetrokken uit hoogwaardige, duurzame en hygiënische bouwstoffen zoals solid surface of opvolgers die deze kenmerken in nog hogere mate bezitten. Het zal ook mogelijk zijn om op schermen of met projecties het uiterlijk van om het even welk materiaal in de badkamer te krijgen. Solid surface waskommen kunnen op deze manier van hout lijken, of zelfs van rotan als je dat wilt.

MAAK AFSPRAAK

Producten uit het verhaal