Type kranen voor badkamers en keukens

Welk typekraan is geschikt voor jouw ruimte

Er zijn veel verschillende kranen te koop, van de wastafelkraan tot de bidetkraan en van de doucheset tot de buitenkraan. Bovendien kunnen kranen uit verschillende materialen zijn vervaardigd. Uit al die verschillende keuzemogelijkheden is het lastig om de meest geschikte kraan te vinden. Daarom hier een overzicht van de verschillende soorten kranen.

Doucheset

Een RVS doucheset is een apart soort kraan, aangezien de wateruitlaat een stuk van de draaiknoppen of thermostaat vandaan zit. Een doucheset is in te bouwen in de muur, of op de muur te bevestigen (‘opbouw’). De ouderwetse draaiknoppen voor warm en koud water zijn amper nog terug te zien in Nederlandse badkamers. Stilaan zijn of worden ze allemaal vervangen door thermostaatkranen, waarmee de temperatuur veel eenvoudiger is te regelen – met name in combinatie met de watersterkte. Voor de wateruitlaat kan voor de vorm van een regendouche worden gekozen, een brede douchekop die bij het douchen een full body experience oplevert.

Badkranen

Het meestgebruikte materiaal voor badkranen is RVS. Naast de inbouwbadkraan en de thermostaatbadkraan, is er de mogelijkheid om een kraan staand op de rand te monteren. Een trend is dat steeds meer ligbaden vrijstaan. Omdat de andere kraansoorten hiervoor niet geschikt zijn, is de vrijstaande (vloer)badkraan ontwikkeld.

Producten liever in het echt bekijken?

Kom langs in ons Experience Center.

ROUTEMAAK AFSPRAAK

Kranen voor wastafels

Zoveel verschillende soorten wastafels, zoveel soorten wastafelkranen. Voor de reguliere wastafel zijn er rvs kranen op de markt. Fonteintjes zijn een stuk kleiner, dus zijn daar ook kleinere (rvs) fonteinkranen voor beschikbaar. Fonteinkraantjes zijn met name korter in lengte, aangezien het water anders over de rand op de vloer zou komen. In veel modernere badkamers is een waskom aangelegd, een wastafel in komvorm. Zowel voor waskommen als voor opbouw wastafels verdient het aanbeveling een verhoogde badkamerkraan aan te leggen.

De bidetkraan

In veel buitenlanden hebben haast alle huishoudens een bidet, in Nederland is deze wastafelvorm relatief zeldzaam. Er zijn speciale bidetkranen te koop, die een korte wateruitloop hebben waarvan het uiteinde horizontaal is. Door de horizontale sproeirichting van het water zijn de wat intiemere delen van het lichaam gemakkelijker te reinigen, zonder de hele badkamer onder te spatten.

Keukenkranen

In de keuken worden kranen met name gebruikt om af te wassen, water te pakken voor het koken en de handen te wassen. Een typische keukenkraan kan draaien, zodat hij gemakkelijk op en neer te bewegen is tussen meerdere wasbakken. De wateruitloop is doorgaans iets groter in lengte, zodat al het keukengerei eronder gehouden kan worden. Een bijzonder type keukenkraan is die waar kokend water uit komt.

Buitenkraan

Om bijvoorbeeld de auto te kunnen wassen of de tuin te besproeien, kan een buitenkraan zeer handig zijn. Buitenkranen of tuinkranen zijn geoptimaliseerd voor het aansluiten van een tuinslang. De betere buitenkranen zijn zo ontworpen dat ze niet kunnen vastvriezen in de winter.

Verschillende kranen: smaak

Waarvoor en op welke plek een kraan wordt gebruikt, moeten de doorslaggevendste factoren zijn bij de keuze voor een kraan. Daarnaast is ook smaak erg belangrijk. Een modern interieur laat hele andere modellen kranen toe dan een klassieke (badkamer)inrichting. Het is daarom altijd goed om te visualiseren hoe de kraan uiteindelijk in een badkamer, keuken of toilet zal staan.

MAAK AFSPRAAK

Producten uit het verhaal