WE ZIJN OPEN! Kom spontaan langs in onze showroom in Hilversum of plan hier je afspraak in.  

Klantenservice
Kan ik je helpen?
Vragen?
Wij zijn bereikbaar op:
  • Ma t/m Vr: 09:30 - 17:00
  • Zaterdag: 10:00 - 17:00
  • Zondag: Gesloten

Stuur een bericht

Contact opnemen

Wij horen graag waar wij je mee kunnen helpen. Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op per e-mail.

Solid surface schoonmaken: beste tips & tricks!

Solid surface schoonmaken: beste tips & tricks!

Solid surface oogt prachtig en gaat lang mee. Dat is fijn, maar met het oog op het dagelijks leven is het misschien nog wel veel fijner dat je het materiaal gemakkelijk kunt schoonmaken. En ook schoon kunt houden. De stof is grotendeels vlekwerend en vochtbestendig, toch is bij een ongelukje vaak nog wel een schoonmaakhandeling vereist. In dit artikel geven we tips over het onderhoud en de schoonmaak van solid surface badkamermeubilair, zoals vrijstaande baden en staande toiletten.

Gebruik, onderhoud en reguliere schoonmaak

Als het gaat om het regulier onderhouden en schoonmaken van de badkamermeubels van het slijtvaste materiaal, kan een kind de was doen. Het beste is het om iedere dag de solid surface wastafel, waskom, het bad of de legplank af te doen met een (liefst beetje nat) zachte doek. In het dagelijkse gebruik is het beter om geen vloeistoffen van meer dan 50 graden Celsius op het oppervlak te laten komen. Wil je bijvoorbeeld de waterkoker leeggieten in een wasbak, dan is het wijs om eerst de koude kraan aan te zetten. Schuif ook geen zware voorwerpen over solid surface, zo kunnen krasjes ontstaan.

Wat te doen bij vlekken?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, een vlek op je badkamermeubilair kan altijd gebeuren. Afgezet tegen andere materialen kan solid surface goed tegen hardnekkige vlekken, bovendien zijn ze er ook gemakkelijk af te krijgen. Wil je vlekken verwijderen? Een algemene tip: ‘verse’ vlekken zijn er veel makkelijker af te krijgen, dus probeer de vlek meteen af te doen. Eventueel even naspoelen en droogwrijven met een schone doek. Let erop dat geen bijtende stoffen als (chloor)bleekmiddelen of ontstopper voor de gootsteen worden gebruikt.

Plakkerige vlekken en kalkresten

Gebruik een vaatdoekje in combinatie met natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals groene zeep of Citronella. Gaat het er dan nog niet goed af? Probeer dan een schuursponsje, eventueel met wat vloeibaar schuurmiddel (zoals Cif). Gebruik eerst de zachte kant van het schuursponsje, alleen als het echt nodig is later ook de ruwe kant. Bij kalkresten (ook wel kalkaanslag genoemd) helpt het vaak om een paar keer te spoelen met warm water en droog met een zachte doek.

Chemische stoffen of chemicaliën

In de badkamer gebeurt het soms dat er een chemische stof op solid surface komt, zoals dichloormethaan (ontvettingsmiddel en verfafbijtmiddel), afvoerontstopper of aceton om nagellak te verwijderen. Onderneem meteen actie: afspoelen, liefst met een sopje. Is er nagellak gemorst, dan kan dit eraf worden gehaald met een nagellakverwijderaar die geen aceton bevat.

IJzer en roest

Nogal wat badkamers zijn uitgerust met attributen van ijzer, aldus is het logisch dat er wel eens een vlekje van ijzer of roest op het solid surface komt. Meestal gaan die er gewoon weer af, maar ook hier geldt: hoe sneller, hoe beter. Afdoen met een doek, als het nodig is kun je een schuursponsje met wat schuurmiddel gebruiken of er een paar keer lauwwarm water overheen gieten. Maak cirkelvormige bewegingen met het sponsje en droog met een zachte doek. Er zijn speciale middelen op de markt om roest te verwijderen (zoals Epifanes), die kunnen prima worden gebruikt mits goed wordt nagespoeld.

Herstel van beschadigd oppervlak

Als er door het gebruik oneffenheden in het solid surface zijn gekomen, zijn die vaak goed te verhelpen. Putjes of krasjes die niet te diep zijn, verwijder je eenvoudigweg met zachte schuurcrème, schurend middel of een staalsponsje. Gaat het om diepere putten, krassen of zelfs een scheur, dan verdient het aanbeveling om dit te laten herstellen door een professional.

Wij hopen dat je met deze tips je solid surface producten in de keuken en badkamer goed schoonmaakt en langer mooi houdt. Wil je meer weten over 'wat is Solid Surface'? Lees meer over de voordelen en de belangrijkste kenmerken van dit materiaal.